Etusivu arrow Seurakunta arrow Srk:n perustaminen
Helluntaiseurakunnan perustaminen Vaasaan Tulosta Sähköposti

Vaasan helluntaiseurakunta kuuluu maailman nopeimmin kasvavaan kristilliseen liikkeeseen. Helluntaiseurakuntiin kuuluvia kristittyjä on eri puolilla maailmaa kaikkiaan n. 260 miljoonaa. Kaikkiaan karismaattisten seurakuntien jäsenmäärä on maailmalla kohonnut jo yli 500 miljoonan. Suomessa on tällä hetkellä 238 suomenkielistä ja 28 ruotsinkielistä helluntaiseurakuntaa. Jäseniä näihin seurakuntiin kuuluu n. 48000.

Helluntaiherätyksen syntymiseen vaikuttivat 1700- ja 1800-lukujen suuret herätykset Euroopassa, kuten pietismi, metodismi ja kirkolliset herätysliikkeet ja lisäksi Amerikan baptismi ja erilaiset pyhitysliikkeet. Karismaattisia ilmiöitä oli tavattu myös Suomessa mm. herännäisyyden ja lestadiolaisuuden alkuaikoina. Apostolien teoissa kuvattuja Pyhän Hengen ilmenemismuotoja, kuten kielilläpuhumista, profetoimista, sairaiden parantumista rukouksen avulla, koettiin vuonna 1906 Amerikassa Los Angelesissa. Eri puolilta maailmaa käytiin uusiin ilmiöihin tutustumassa. Pohjoismaiden seurakuntiin uuden herätyksen toi Amerikassa käyntinsä jälkeen norjalainen metodistipastori T. B. Barrat. Hän vieraili maassamme ensimmäisen kerran vuonna 1911.

Jo ennen Barratin tuloa Suomeen vuonna 1907 uutta sanomaa Pyhän Hengen kasteesta ja armolahjoista tiedetään julistetun Vaasan lähellä Koivulahdessa. Vaasassa täyttyi kymmenen ihmistä Pyhällä Hengellä vuonna 1908 vapaakirkon tilaisuudessa. Myös Barrat vieraili Vaasassa vuonna 1912 baptistien Ebeneser-kappelissa. Kotimaa-lehden silloinen päätoimittaja Pekka Brofeldt, kirjailija Juhani Ahon veli, kirjoitti uusista ilmiöistä lehdessään. Hän itsekin tuli uuden sanoman valtaamaksi ja luopui Kotimaa-lehdestä ja perusti oman helluntaisanomaa julistavan lehden nimellä Toivon Tähti.

Vaasaan perustettiin kaksikielinen helluntaiseurakunta, Sion-församlingen, vuonna 1926. Kaksikielinen toiminta jatkui kymmenen vuotta. Tuon ajan suomenkielisten ryhmä oli ollut ilman paimenta vierailevien suomenkielisten puhujien varassa. Puheiden jatkuva kääntäminen kielestä toiseen vaikeutti työtä.

Vuoden 1936 alussa suomenkielisen ryhmän työntekijäksi tuli Oskar Tillander. Hänen kotiseurakuntansa, Helsingin Saalem-seurakunta, oli perustettu vuonna 1920. Oskar Tillander oli alun perin ruotsinkielinen, joten hän pystyi työskentelemään molempien kieliryhmien parissa. Oskar Tillanderin toimesta suomenkielinen ryhmä järjestäytyi 21.4.1936 omaksi helluntaiseurakunnaksi, joka otti nimekseen Siionseurakunta. Perustavassa kokouksessa seurakuntaan liittyi 13 jäsentä. Samana vuonna saatiin jo oma pieni rukoushuonekin arkkitehti Bruunin  omistamasta kiinteistöstä Kasarminkatu 15.

Tulevaa toimintaa

Näytä koko kalenteri